informacje | 16.11.2018

Ból prosiaczka

autor: Tomasz Sikora
Ból prosiaczka
Niemcy to trzeci producent - po Chinach i USA mięsa wieprzowego na świecie. Pięć lat temu zapowiedziano hodowcom wieprzowiny, choć raczej trzeba ich nazwać: właścicielom fabryk produkujących mięso na masową skalę - że od stycznia 2019 roku nie będą mogli kastrować knurów bez znieczulenia. Właśnie niemiecki rząd przedłużył okres przejściowy o kolejne dwa lata. Co spowodowało słuszne oburzenie u ekologów, ale i wśród konsumentów.
Kastrację przeprowadza się kilka dni po porodzie. Na żywca, bez znieczulenia. Kastrator nacina mosznę i wyciska z niej jądra. Rozcięty worek pozostawia się bez zszycia, antyseptycznie zabezpiecza się tylko ranę. Dzięki temu, że zwierzę jest młode rana sama się goi i zrasta. 

Tyle, że sama operacja boli przeraźliwie, ponieważ świnie są w rejonach płciowych unerwione tak samo jak człowiek. Dlatego część krajów europejskich z Skandynawią na czele zakazało przeprowadzania takich zabiegów bez znieczulenia. Niektóre kraje znieczulają CO2, inne, tu właśnie jest Skandynawia - znieczulają miejscowo. Takie znieczulenie kosztowałoby około 2-5 euro od sztuki. To właśnie ten dodatkowy koszt pobudził właścicieli fabryk świń do lobbowania w rządzie o zmianę terminu wprowadzenia obowiązkowego znieczulenia. 

Ludzie, z którymi rozmawiały media, na przykład publiczna ZDF mówią właściwie zgodnie, że są w stanie zapłacić o kilka centów więcej za swojego wartego kilkanaście euro steka, jeśli wiedzieliby, że pierwszą zapamiętaną na całe życie emocją kilkudniowego lub kilkutygodniowego zwierzęcia nie będzie ten, nieopisany ból kastracji na żywo.

Niektóre kraje europejskie zmieniły lub planują zmiany w prawie. W Norwegii zakaz kastracji chirurgicznej bez znieczulenia obowiązuje od 2009 r., a w Szwajcarii od 2010 r.. od 2018 roku Szwecja wprowadziła taki zakaz.

Niemcy przesunęły moment obowiązku znieczulania o 2 lata, także dlatego, by niższą o kilka euro ceną zdeklasować bezpośrednich rywali na wieprzowym rynku. Znieczulenie okołokastracyjne wprowadzają właśnie od 2019 roku Dania, Belgia, Hiszpania i Holandia.

W Wielkiej Brytanii kastracja jest zakazana w hodowlach ekologicznych i certyfikowanych regionalnie. W Hiszpanii i Portugalii większość świń nie jest kastrowana, w Holandii przy kastracji stosuje się znieczulenie za pomocą CO2.

Są też pomysły, by zamiast kastracji stosować mieszankę hormonalna, która nie pozwoli knurom dojrzewać. Bo w przypadku kastracji knurków nie chodzi o kontrolę płodności, ale o tak zwany „zapach knura”. Jak wyjaśniają przyrodnicy i hodowcy zabieg kastracji knurków przeprowadza się, aby uwolnić mięso od przykrego „knurzego” zapachu. Jest on efektem nagromadzenia dużych ilości androsteronu – męskiego hormonu płciowego w słoninie, oraz tłuszczu śródmięśniowym znacznej, produkowanego przez jądra. Gromadzi się akurat w tych tkankach, ponieważ jest łatwo rozpuszczalny w tłuszczach. Jak mówią szacunki, bez kastracji około 10% mięsa byłoby gorszej jakości. Choć są i na to sposoby, Hiszpania i Portugalia uczyniły z problemu zaletę - to właśnie ten zapach leży u podstaw wyjątkowego smaku i zapachu wędlin z Półwyspu Iberyjskiego. 

Redakcja heute-show w publicznej ZDF skomentowała odłożenie zakazu kastracji bez znieczulenia o kolejne dwa lata dosadnie - „100% naszych nastolatków w czasie pokwitania wydziela specyficzny zapach, może też należy ich kastrować? Od razu wyniki w szkole uległyby poprawie. Jeśli tylko Wielkiej Koalicji uda się dojść w tej kadencji do jakiegoś kompromisu, to od razu jest z tego jakaś katastrofa. Ewidentnie mniejszy koalicjant, czyli SPD ma wiele wspólnego z knurami. I lewicowi politycy i świnie nie mają jaj.”

Kastracja świń – co na to Polska?

Zgodnie ze stanowiskiem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przepisy polskie nie nakładają w zakresie wykonywania kastracji świń wymagań wyższych niż te określone przepisami Unii Europejskiej i nie zabraniają stosowania kastracji prosiąt przed ukończeniem przez nie 7 dnia życia. Co oznacza, że świński pisk słychać również w Polsce. Nie słychać natomiast - inaczej niż w Niemczech - burzliwej dyskusji na temat dobrostanu małych knurów.

Jak wygląda kastracja knurów bez znieczulenia można znaleźć w internecie. Z powodu dużej drastyczności niemcy-online nie zdecydowało się na umieszczenie tu linków.


o autorze

Tomasz Sikora

Tomasz Sikora

redaktor naczelny niemcy-online.pl, dziennikarz Polskiego Radia specjalizujący się w tematyce niemieckiej, pracownik wrocławskiego Centrum im. Willy'ego Brandta.

Inne artykuły

informacje

Ekologia na całego

informacje

Bauhaus na podium

informacje

Kto po Merkel

informacje

"To coś więcej niż zaszczyt"

informacje

Rekordy Hamburga

informacje

Mieszkaniowa dziura

informacje

390 zł za kilogram grzybów

informacje

Baza na Księżycu? [Animacja]

informacje

Leniwi Niemcy

informacje

Zakaz diesli we Frankfurcie